IziDoc
Meniu
Ce este parodontoza și care sunt cauzele acesteia

Ce este parodontoza și care sunt cauzele acesteia

Probabil te-ai confruntat și tu cu sângerări gingivale și nu știai care e cauza acestora. Ei bine, s-ar putea să te confrunți cu o problemă medicală: parodontoza. Ce este parodontoza și care sunt cauzele acesteia? Afli răspunsurile mai jos.

Ce este parodontoza

Periodontita, sau boala parodontală, cunoscută şi sub denumirea populară de „paradontoză”,  este o afecţiune de natură microbiană şi inflamatorie a gingiei şi a ţesuturilor de susţinere a dintelui pe arcadă. Boala afectează atât gingia, cât şi osul: acesta se resoarbe, practic se topeşte, iar gingia urmăreşte osul retrăgându-se sau poate rămâne pe poziţie, chiar dacă osul este resorbit.

Este o afecţiune extrem de gravă deoarece evoluează lent, fără simptome alarmante, pe parcursul mai multor ani, fără durere semnificativă, până în ultimele stadii, când dinții au un grad avansat de mobilitate iar şansele de a-i păstra sunt mult mai scăzute.

Se întâlneşte preponderent la adulţi, dar poate afecta şi tinerii, în special pe cei în perioada pubertății şi gravidele, datorită susceptibilității crescute create de nivelul hormonal ridicat. Ultimele studii privind prevalenţa parodontozei au clasat-o pe locul al 6-lea în lista celor mai frecvente condiții patologice. Procentual, în rândul adulților aceasta se regăsește la 47% din persoane, iar la cei peste 65 ani procentul este de 64%. Din punct de vedere statistic, la nivel mondialtrei sferturi din populaţia lumii suferă de paradontoză.

Cauze

Cauza principală a bolii parodontale este placa bacteriană, acea pelicula subţire, lipicioasă, incoloră sau uşor gălbuie care se formează constant la baza dintelui şi care produce inflamarea gingiei. Neîndepărtată zilnic prin periaj dimineaţa şi seară, formează tartrul dentar. Alţi factori importanţi care contribuie la apariţia ei sunt: cei genetici, endocrini, psihologici, de mediu, bolile profesionale, obiceiurile vicioase, stilul alimentar şi de viaţă nesănătos.

Semnele parodontozei pot părea nesemnificative la început, dar cu cât luați măsuri mai din timp, cu atât veți crește șansele de a vă salva dinții. Principalul semn declanșator al bolii parodontale este inflamaţia gingiei. Astfel, gingia devine roşiatică, se umflă şi sângerează în timpul periajului. Alte indicii care pot trăda parodontoza sunt:

  • respiraţia urât mirositoare
  • depunerile de tartru
  • retragerea gingiei
  • migrarea dinţilor
  • senzaţia de dinte mai lung
  • mobilitatea dentară (dinți care se mișcă)
  • formarea de pungi parodontale

Pe lângă ceea ce se întâmplă la nivel local, în cavitatea orală, microbii puternic patogeni implicaţi în apariţia şi dezvoltarea bolii pot migra la distanţă, generând afecţiuni ale altor organe cum ar fi: inima, ficatul, creierul, etc. Frecvent însă, aceştia contribuie pe lângă alte reziduri din fluxul sanguin la blocarea vaselor de sange, generând accidente vasculare.

Soluții

Odată ce ţesuturile au fost distruse, boala parodontală nu se poate vindeca. Tratamentul poate doar să stabilizeze boala și să îi oprească evoluția, de aceea cel mai important aspect este prevenţia şi profilaxia ei pentru a se evita fazele avansate de boală.

Tocmai de aceea este indicat să mergi periodic la control la medicul tău dentist, pentru a te asigura că dinții tăi sunt sănătoși și nu există probleme, ca parodontoza, care trebuie rezolvate. Cel mai indicat este să faci o vizită medicului dentist o dată la 6 luni, iar dacă ești fumător, o dată la 3 luni.

Cauți un medic dentist care să te ajute? Pe Izidoc găsești o bază de date cu medici dentiști din toată țara. Ai nevoie doar de un cont pentru a-i accesa.

Vrei să afli mai multe? Contactează-ne pe smile@izidoc.ro sau la numărul de telefon

+40 31 438 2766. Ne poți găsi și pe Facebook sau Instagram unde postăm informații care te-ar putea interesa.

Ce este parodontoza și care sunt cauzele acesteia