IziDoc
Meniu
Impactul pandemiei Covid-19 asupra sanatatii orale

Impactul pandemiei Covid-19 asupra sanatatii orale

Dezastru dentar – aceasta este expresia care sumarizeaza consecintele unui an de izolare datorita pandemiei Covid-19 asupra sanatatii orale a oamenilor, prin cresterea numarului de carii dentare si avansarea bolilor gingivale, conform FDI World Dental Federation.

De asemenea, schimbarea comportamentului prin renuntarea la dubla periere zilnica a dintilor, gustarile intre mese acasa si nevizitarea medicului dentist contribuie la impactul negativ asupra sanatatii orale.

Restrictiile au contribuit in mod evident la ezitarea in ce priveste vizitarea medicului dentist. Cele doua luni de inchidere totala a cabinetelor stomatologice in timpul primului val au indus parerea ca acestea ar prezenta un risc mai mare de infectare. De fapt, avand in vedere extra-masurile de siguranta anti-Covid luate in plus fata de masurile de igiena standard anterioare, au facut din acestea unele din cele mai sigure locuri. Gradul de infectare cu virusul Covid este chiar mai scazut in cazul medicilor dentisti decat in cazul altor domenii de sanatate, in cele mai multe parti ale lumii.

Cu toate acestea, multe persoane au evitat controalele si au vizitat dentistul doar in caz de dureri severe. Multi au dezvoltat carii avansate si complicatii, inclusiv infectii, care fac tratamentul mult mai dificil si duc la extractii sau la tratamente de canal.

Adolescentii au dezvoltat mai multe carii, in special datorita consumului crescut de snack-uri acasa, datorat inchiderii scolilor.

Inchiderile repetate, restrictiile de circulare a persoanele si munca de acasa au contribuit la schimbarea obiceiurilor zilnice, in final afectand si sanatatea orala.

Revenirea la obiceiruile sanatoase si mentinerea acestora este imperios necesara, mai ales in ce priveste copiii care tind sa copieze obiceiurile parintilor. Spalarea dintilor de doua ori pe zi, evitarea snack-urilor si controlul periodic la medicul dentist sunt esentiale pentru sanatatea generala, starea de bine si calitatea vietii tuturor.

Impactul pandemiei Covid-19 asupra sanatatii orale