IziDoc
Meniu
Când ai nevoie de aparat dentar?

Când ai nevoie de aparat dentar?

Aparatul dentar a devenit des întâlnit în zilele noastre, atât la copii cât și la adulți. Versiunile moderne sunt mult mai prietenoase decât în trecut, fiind mai puțin deranjante vizual, mai confortabile și mai ușor de întreținut. Dar cum știi când ai nevoie de aparat dentar?

În general, nevoia poate fi ușor vizibilă, dacă vorbim de dinți îngrămădiți sau poziționați incorect. În acest caz este o nevoie estetică. Există însă și nevoia funcțională, generată de o mușcătură anormală sau dureri ale articulațiilor mandibulei.

Ortodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu rezolvarea problemelor de acest fel, cu ajutorul aparatului dentar. Acesta are rolul de a corecta si modifica dinamica dinților, aplicând presiune pe aceștia, obținând ulterior o poziție corectă și o îmbunătățire din punct de vedere estetic. De asemenea, in cazul mușcăturilor anormale, aparatele ortodontice au rolul de a îmbunătăți mișcarea mandibulei și a dinților.

Aparatul dentar se reglează periodic de către medicul ortodont, pentru a controla forța exercitată asupra dinților conform nevoii. Un astfel de tratament ortodontic poate dura între 1 si 3 ani.

Aparatul dentar poate fi utilizat de la vârsta de 6-7 ani, când se recomandă și primul control ortodontic. La aceasta vârstă se poate interveni cu aparate simple, mobile, care sunt și mult mai ieftine decât cele fixe, utilizate in cazul adolescenților sau adulților.

Purtarea unui aparat dentar necesita si o igiena orală mult mai riguroasă. Motivul este acela că riscul de carii, gingivite și de boli parodontale și alte infecții orale este mult mai mare, din cauza dificultăților de acces și a faptului că dispozitivul favorizează depunerea unei cantități mai mari de placă bacteriană, sursa multor infecții dentare.

Dacă vrei să îți corectezi poziția dinților sau a mușcăturii, nu este prea târziu să abordezi situația, iar beneficiile nu vor întârzia să apară. Contactează medicul ortodont potrivit pentru tine din rețeaua noastră de parteneri și află ce opțiuni ai.

Când ai nevoie de aparat dentar?