IziDoc
Meniu
De ce sănătatea orala ar trebui să ne preocupe mai mult

De ce sănătatea orala ar trebui să ne preocupe mai mult

În mod normal, primul lucru pe care îl facem dimineața după ce ne trezim, este să ne spălăm pe dinți. Astfel, începem o nouă zi cu dinți curați și respirație plăcut mirositoare.

În multe cazuri însă, zâmbetul nu este tocmai cel pe care ni l-am dori. Fiecare dinte este expus atacului cariilor, iar o igienă orală deficitară și lipsa vizitelor regulate la medicul dentist pot conduce la situații în care ne dăm seama prea târziu de afectarea unuia sau mai multor dinți.

Mai mult decât atât, sănătatea orala deficitara ne afectează nu numai prin prisma disconfortului pricinuit de dureri, dar pe termen lung ne poate diminua calitatea vieții atât din punct de vedere social cat si al sănătății generale. Mai exact, o dantura sau o respirație cu probleme ne pot afecta șansele de a avea si a transmite încrederea de sine necesara la un job sau chiar intre prieteni. Mai mult decât atât, sănătatea orala precară are un rol important în declanșarea afecțiunilor digestive sau respiratorii, cu consecințe grave asupra organismului pe termen mediu si lung.

Datele statistice plasează Romania cu mult sub media UE în ceea ce privește starea sănătății orale. Conform unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene (Special Eurobarometer 330 – Oral Health, 2010), în România:

  • 30% din populație a declarat că are toți dinții naturali (față de 41% la nivel European),
  • 32% a avut dificultăți de masticație în ultimul an (UE – 15%),
  • 16% a fost jenată de aspectul danturii (UE – 7%),
  • 19% a prezentat dureri la nivelul dinților sau cavității bucale (UE - 10),
  • 10% a avut probleme în a participa la activitățile sociale datorită problemelor de sănătate orală (UE – 4%),
  • 66% nu a fost la dentist în ultimele 12 luni (UE – 43%),
  • 40% a fost la dentist pentru tratamente de urgență (UE – 17%),
  • 27% a fost pentru controale de rutină și tratamente de curățare (UE – 50%) și 31% pentru tratamente de rutină (UE – 33%).

Situația sănătății orale in Romania este strict legată de accesul la serviciile medicale (venituri reduse, lipsa asigurărilor medicale, proximitatea serviciilor stomatologice), dar și de educația dentară deficitară a populației în ce privește factorii de risc și importanța prevenției. Factorii de risc sunt nutriția deficitară, fumatul, alcoolul, dar și igiena orală inadecvată.

Soluția începe cu conștientizarea importanței sănătății orale. Practicarea unei igiene dentare eficiente presupune periat de 2 ori pe zi timp de minim 3 minute, schimbarea periuței o data la maxim 3 luni și folosirea aței dentare, ținând astfel evoluția bacteriilor sub control.

Nu în ultimul rând, controalele regulate la medicul dentist o data la 6 luni ne confirmă dacă totul este in regulă. Alegerea medicului dentist trebuie sa fie o decizie informată, pe baza criteriilor fiecăruia dintre noi (experiență, proximitate, etc.), astfel încât să mergem cu încredere sau chiar cu plăcere la control.

De ce sănătatea orala ar trebui să ne preocupe mai mult